26 септември е Европейски ден на езиците,  който празнува лингвистичното разнообразие и езиковото богатство.

Избрахме седем въпроса, които да събудят любопитството Ви. Отговорите ще намерите по-надолу в статията, но Ви приканваме да се опитате да познаете, преди да ги прочетете 😊

  1. Кой е най-старият европейски език

a. Баски

b. Литовски

c. Исландски

d. Фински

2. Какво е Силбо гомеро?

a. Най-младият език в Европа

b. Испански език на жестовете

c. Подсвиркващ език от остров Гомера, Канарски острови

d. Мъртъв език от Канарските острови

3. Къде в Европа най-често казват „Благодаря“

a. Франция

b. Великобритания

c. Германия

d. България

4. Коя е най-често използваната дума в света?

a. ОК

b. Чао

c. Благодаря

d. ОМГ

5. Колко букви има в най-дългата дума в немския език, която грубо преведена означава „Главно депо на дружеството за строителство на дунавски параходи“?

a. 79

b. 68

c. 22

d. 54

6. Проучване от 2016 сочи, че 80% от европейците са двуезични, а 25% владеят поне два чужди езика. Коя обаче е най-многоезичната страна в Европа?

a. Белгия

b. Великобритания

c. Холандия

d. Сърбия

7. На какъв език е скоропоговорката Vesihiisi sihisi hississä , която би се превела „В асансьора съска воден трол“?

a. Финландски

b. Норвежки

c. Шведски

d. Змийски

Благодарим, че стигнахте до тук! Време е да проверите как сте се справили 😊

1 – а. Баският се смята за най-старият жив език в Европа. Около 700 000 души все още го говорят в автономната общност, разположена в Пиринеите между Франция и Испания.

2 – c. Силбо гомеро (от испански: el silbo – свирене) е подсвиркващ език от остров Гомера (Канарските острови). Силбадорите (бук. прев. подсвирквачи) използват различни звуци, за да общуват на големи разстояния, през дълбоките проломи и тесни долини, които прорязват целия остров. През 2009 г. езикът е вписан в списъка на шедьоврите на устното и нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

3 – b. Британците казват „благодаря“ около половин милиард пъти годишно, като една четвърт от тези благодарности са произнесени от учтивост. Повече от три четвърти (77%) от британците смятат, че другите не им благодарят достатъчно, 30% признават, че трябва да показват повече благодарност на другите, а според 58% изкуството да изказваш благодарност „отмира“. Мнозинството от британците смятат, че да кажеш „благодаря“ е полезно за психичното здраве и благополучие.

4 – a. Kратката фраза OK (на български “окей”) вероятно е най-използвана дума в света. Съществуват най-различни истории за възникване на фразата. Някои лингвисти твърдят, че ОК произлиза от древногръцкото ola kala, което означава “всичко е наред”. Други пък посочват, че в началото на 19 век хумористичните съкращения са били на мода и „OK“ вероятно се е появило като съкращение на „oll korrect“ – шеговит начин да се напише „all correct” („всичко е правилно“).

5 – 79 – Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft

6 – Холандия е най-многоезичната страна в Европа. Според The Independent, само 0,3% от населението не говори втори език.

7 – Финландски

Share