music-of-language

Може ли да учим език чрез музика?

Разбира се! От бавни любовни песни до най-новите хитове, музиката е наистина полезен инструмент за изучаване на езици. А език чрез музика освен всичко друго е и невероятно забавно!

Поп, джаз, рок – какво да изберем?

Всеки музикален стил на всеки изпълнител, стига да е придружен с текст, може да бъде полезен при изучаването на езици. Просто трябва да подходите към него по правилния начин и да изберете музика, която ви харесва.

Ученето на език чрез музика превръща „изучаването“ в забавление. Един от най-важните елементи при ученето на език е пасивното облъчване. Песните са чудесни за самостоятелно обучение, защото правят ученето забавно. Да се ​​забавляваш, докато учиш, е наистина ефективен начин за учене.

Така че оставете речника и увеличете звука! Или включете смартфона към външни високоговорители и го пуснете!

Колко дълго да слушаме?

Повечето хора слушат любимите си песни отново и отново, докато не ги запомнят наизуст. Това повторение, придружено от закачлива мелодия, е перфектната формула за учене на нови думи и фрази. Те просто се забиват в мозъка ви, така че да не можете да се отървете от тях. Не се изискват граматически схеми!

За разлика от учебниците, филмите или партньорите за разговор, можете да вземете музика със себе си и да слушате навсякъде. Радостта от пеенето заедно с песни, които обичате, улеснява правилното произношение. Текстовете на песните ви помагат да научите речник в контекст Научаването как речникът се използва в изреченията е ключова част от обучението как да говорите език в реалния свят. Не можете да научите изолирани думи на целевия за вас език и да очаквате да го владеете свободно.

Мислете за това по този начин. Дори и да можете да изтеглите речник на чужд език в мозъка си, това все още няма да ви направи много добър говорител на целевия ви език. Няма да имате идея как да сглобите думите в цели изречения. Всъщност някои хора запомнят чужди езикови речници за състезания на игри като Scrabble, но все още не могат да говорят езика!

Как да насърчим децата да говорят на английски

Неподозирани ползи!

Слушането на песни на целевия ви език ви дава нещо, което нито един речник не може- контекст за думи. Можете да чуете как думите се използват в реалния живот. Когато научите пълни изречения заедно с техния превод на английски, научавате как да използвате сложна граматика, без да е необходимо да запомняте всички правила зад нея. Това означава, че ще разбирате и говорите целевия си език по- скоро като тези, за които този език е роден, за по-малко време, отколкото с някои други методи за учене.

Вдъхновени ли сте да го пробвате сами? Ето някои съвети как да извлечете максимума от използването на музика за вашето изучаване на език.

Как да започнем?

Избирайте песни, които ви харесват!

Това може да изглежда очевидно, но много хора, владеещи добре езици,са започнали от слушане на радиото. Търсели са песни на целевия им език. Някои могат да изтеглят, каквото е популярно на този език в момента. Други търсят само песни, които имат бавен ритъм, така че думите да се пеят достатъчно бавно, за да бъдат лесно разбрани.

Защо този метод може да се провали?

Трябва да изберете песни, с които да живеете, песни, които сте готови да слушате стотици пъти.

Намерете песни, които харесвате, и ще положите почти всички усилия, за да ги научите. Ще искате да ги слушате повторно и ще искате да научите думите, за да можете да пеете заедно. Това може да е вярно, дори ако песента не е на вашия целеви език. Срещнах няколко души, които научиха думите на френската песен Magic in the Air, въпреки че изобщо не говорят френски, просто защото им харесва толкова много песента.

Как да намерите песни, които ще ви харесат на друг език? Лесно. Вероятно вече знаете каква музика харесвате на родния си език. Можете да използвате приложение като Spotify или Pandora, за да търсите музика от същия жанр, но на вашия целеви език. Проверете и в YouTube, за да видите дали има музикални видеоклипове, които показват текстовете.

Приятно слушане и успех!

Share