HelenDoron-Blog-HDEֹ_HappyNweYear

С деца на Коледа

Ако имате малко опит с деца, със сигурност знаете какво означава за един родител да организира Коледа. Седмици на луда подготовка, пазаруване, опаковане, декориране и планиране, приготвяне на сладкиши, отлепване на всевъзможни захарни сладки от масата, килима и други повърхности в дома и, разбира се, семейни вечери! Да не забравяме паническото осъзнаване, че сте забравили да поръчате нещо, за да дойде навреме за празника, да купите подарък за някого или пък, че сте купили грешния. Все още не сте успели да направите коледни сладки с децата, а искате и да четете коледни приказки с тях и да ги заведете да видят Дядо Коледа….

После идват и всички онези неща, които се опитвате да направите различно от миналата година – нещата, научени от горчив опит. Поправяте неточни бройки в уравнението на подаръците. Знаете каква украса ще оцелее до следобеда на Коледа. Не слагате коледните сладки на масата заедно с основното. Не купувате стъклени играчки за елхата!

И разбира се, стресирате себе си с неща, който изглеждат напълно излишни. Кой каза, че сами трябва да оплетете шал на децата? Защо е след полунощ и се опитвате да приготвите невероятно сложен сладкиш във формата на 3 етажен замък с комин, през който влиза Дядо Коледа, а когато се разреже, можете да го видите да оставя играчки под елха от маслено тесто? Как ви хрумна да имате истинско дърво в хола?

За капак на всичко, ежедневните родителски дейности могат да се превърнат в минно поле по време на празниците. Понякога децата стават алчни, понякога нещата, които сте създали, за да са специални, дори не биват забелязани, понякога не желаят да споделят играчката си или да останат на масата, за да прекарат време със семейството.

Не точно снимка от каталог

В реалните семейства Коледа често не е перфектна и не изглежда като снимка от каталог на Икеа, а по- скоро като кадър зад кулисите. Основното ястие загаря. Картофеното пюре става на бучки. Курабиите са твърди. Играчки, които мислехте, че се купуват с батерии, нямат такива. Подарявате подарък в пликче от Била. Децата не отварят подаръците си кротко и търпеливо и може да стане опасно под елхата. Някой не харесва подаръка си и дори да не иска да се преструва. Главоболията не знаят празници и сезони. Животът просто се случва.

Навремето християните празнували тихо около огнището, с малки ръчно направени сувенири и много усмивки. Средата на зимата винаги е била време за празнуване. Векове преди пристигането на Христос, европейците празнували светлината и съзиданието, за да направят по-ярки най-тъмните зимни дни. Много хора се радвали на зимното слънце стоене, защото това значело, че най-лошите зимни дни са отминали и предстоят по-дълги дни, пълни с повече светлина. Освен това в края на декември повечето вино и бира, приготвени през годината, са напълно ферментирали и готови за употреба.

Ние сме Коледа

За нашите деца ние сме Коледа. Ние сме спомените. Ние сме историята. Ние сме традициите. Ние сме облик на това, което е важно. Затова останете будни до късно, за да правите сладки, но го правете заедно и през смях. Радвайте се на бъркотията, оставена след малчуганите, когато разопаковат подаръци. Не е важно дали на килима има петно от какао, щом е разлято в изблик на радост. Важното е да сме заедно!

Весели празници!

Share