СВЕТЕЦЪТ, КОЙТО СЕ ПРЕВЪРНА В ДЯДО КОЛЕДА

Свети Николай е епископ, живял през IV век в Мала Азия. Една от легендите за него разказва как е започнал обичаят да се закачат чорапи, в които да се оставят подаръци:

Един беден човек имал три дъщери, но нямал никакви пари за зестра и дъщерите му не можели да се омъжат. Една нощ Николай тайно пусна. торба със злато през комина. Торбата паднала в чорап, окачен да съхне до огъня. По-късно това се повторило и с втората дъщеря. Решен да открие човека, който му дава парите, бащата започнал всяка вечер да спи до огнището, докато не хванал Николай да пуска торба със злато за третата дъщеря. Николай помолил мъжа да не казва на никого какво е направил, защото не искал да привлича вниманието върху себе си. Но историята скоро се разчула и когато някой получел подобен таен подарък, хората вярвали, че е от Николай.

Заради своята доброта Николай бил обявен за светец покровител на семейството и децата. И на моряците и банкерите, но това са други истории 🙂

Как Свети Никола става Дядо Коледа?

От началото на XIX век традициите, свързани със Свети Николай, стават все по-популярни, защото писатели, поети и художници преоктриват старите истории и легенди.

През 1821 г. в Ню Йорк е публикувана анонимна поема, в която светецът за първи път е наречен Дядо Коледа и е представен в шейна, теглена от елен. Стихотворението е придружено от осем илюстрации и това са най-ранните изображения на Дядо Коледа, а не на Свети Николай. Един век по-късно тези изображения вдъхновяват рекламните специалисти на компанията “Кока Кола” да създадат визията на добрия старец, която познаваме днес.

 

 

Share