Хелоуин – келтският фестивал на мъртвите

Огньове, жертвоприношения, демони, голота и алкохол:  келтските фестивали са диви и необуздани и християнските мисионери много искат да ги заличат.

Но това не е лесна задача. Не можете да влезете в едно село, да изгорите всичко, което хората обичат, да отмените любимите им празненства и да очаквате някой да се покръсти. Още през  600 г.  папа Григорий казва на мисионерите да се съобразяват с традициите и обичаите, вместо да ги унищожават.  Стратегията проработва. Коледа и Великден се преместват, за да съвпаднат с езическите фестивали.  Всичко –  от почитането на дървета до местата за погребение – се християнизира.

Фестивалът на мъртвите

В Северна Европа, обаче,  празникът на мъртвите (Samhain) остава неприлично езически. Келтите вярват, че това  е денят, в който подземният свят се сблъсква със света на живите. Реколтата е прибрана, започва зимата. Сезонът на слънцето преминава в сезонът на недостига. Това е едновременно край и начало на вечния кръговрат на живота. На този празник келтите палят огромни огньове, оставят  храна за починалите пред къщите им, колят животни, ловят с уста ябълки от ведрото и се обличат като демони.

Мисионери проповядват, че този „подземен свят“ е ад, че духовете са зли и целият фестивал е преклонение пред  дявола. Историята ни казва, че на никой от келтите не му е пукало J.

Тогава  християните преместват Деня на Вси Светии (или Вечерта на Вси Светии, All Hallow’s Eve) в края на октомври.  Това е традиционният ден, в който те  почитат починалите си светци. В известен смисъл това е християнският празник на мъртвите.

Но този абстрактен фестивал не привлича интереса на келтите, само добавя християнски дяволи и зверове към костюмите, в които да се пременят. Явно те просто обичат да бъдат отвратителни. Затова усилията на християните се съсредоточават върху това да спрат жертването на животни и да променят името от Samhain на All Hallow’s Eve и, в крайна сметка, Хелоуин.

Така че следващия път, когато се обличате за Хелоуин, спомнете си за едно от най-старите келтски и езически празненства. Когато децата ви се маскират като зли духове, те възпроизвеждат деня, в който мъртвите идват на горната земя и се смесват с живите.

Photo Credit: https://www.scotlandshop.com

 

 

Share