Anglijski-za-Deca-Helen-Doron-Bulgaria-Blog-summer-slide

Как детето да запази знанията си през лятото?

Лятната ваканция обикновено е време за децата да си починат, да погледат телевизия, да играят навън и да се наслаждават на време без задачи и отговорности. Но всичко това може да доведе до забравяване на доста неща, научени през учебната година – феномен познат като „летен спад“ (от англ. Summer slide). Това неизбежно поражда въпроса как детето да запази знанията си през лятото?

Какво е летен спад?

Идеята за наличието на този феномен се заражда в края на XX век.

Първите публикувани проучвания показват, че децата губят значителна част от уменията си по математика и четене през лятната ваканция. Тази загуба се натрупва всяка следваща година. Наскоро направено изследване с деца от 3-ти до 5-ти клас показва, че през лятната ваканция се губят около 20 % от придобитите знания по четене и 27% от математическите.

Кой е най-уязвим?

По-малките деца са по-склонни да губят знания, защото се намират във важна фаза от развитието си. „Като цяло децата учат много повече в детската градина, първи и втори клас, отколкото през останалите години в училище. Ученето следва крива, която върви нагоре в ранна възраст и с времето става хоризонтална.“ Това казва Джеймс Ким, професор в Харвард. „Знанията за буквите, уменията за четене и декодиране са лесни за забравяне без чести упражнения. Същото важи и за математическите умения“.

 

как детето запазва знанията си през лятото?

Как детето да запази знанията си през лятото?

Основните умения не са трудни за подържане извън училище! Има безброй начини да се забавлявате и да въвлечете децата в полезни упражнения:

  1. Оставете детето да избере какво да чете

Децата няма да четат, ако не се наслаждават на процеса. Нека имат достъп до по-голям брой книги, които са им интересни. Четенето за забавление се случва, когато историята ги вълнува и я разбират. Освен това трябва да виждат личен пример – вземете и вие книга за плажа! Или пък си направете списък за вас и за детето и се състезавайте кой ще прочете повече! А може и да си разказвате историите помежду си!

(Не)самостоятелни деца – 10 съвета за родители

  1. Оставете време за умни забавления

Игрите и пъзелите са чудесен начин да подържате уменията на децата и да се забавлявате едновременно. Дали ще играете „Скрабъл“ или ще търсите съкровище с математически задачи, процесът ще е ползотворен и развлекателен. Има много начини да превърнете ученето в игра.

  1. Излезте навън

Отидете на разходка до историческа забележителност или си направете беседа в зоопарка. Преживяването остава много по-трайни спомени от четенето. Вече има много места, които предоставят възможност на най-малките да се потопят в света на науката. Музейко и TechnoMagicLand са някои от опциите в София.

  1. Използвайте въображението си

Децата използват въображението си, за да си обогатяват речника и да експериментират с нови концепции. Когато си измислят сами супергерой или създават сложен уред за сладолед с лего, това за тях е учебен процес. Те развиват нови умения и практикуват придобитите. Играйте с тях на театър, включвайте се в измислените им игри и им задавайте предизвикателства. Забавлявайте се заедно!

Share