Blog-Helendoron.bg_

Денят на мама по света!

Денят на мама по света е различен за всяко семейство. Някои имат традиционен обяд, други си разменят подаръци и цветя, трети не смятат, че е важен и не го отбелязват изобщо.  В България има редица обичаи свързани с международния ден на жената и той често се празнува и като ден на майката. Тъй като според нас всеки ден възхваляващ майките си струва да се отбележи, решихме да видим как се случва това по света.

Денят на мама по света:

Великобритания

В Обединеното кралство Денят на майката се мести. Той е винаги в четвъртата неделя на великденския пост. Наричат го още Майчина неделя. Традицията е започнала още в средновековието , когато бедните семейства са изпращали децата си да работят. Децата получавали един ден по време на постите, за да посетят семействата си. Те отивали да наберат цветя и давали на майка си специален сладкиш, наречен Кекс на мама. Днес се празнува по традиционен начин – цветя, бонбони, подаръци и време със семейството.

Австрия, Германия и Швейцария

В Австрия, Германия и Швейцария, Денят на мама, или Muttertag, се празнува през втората неделя на май. През първата световна война Швейцария става една от първите страни, които празнуват Денят на майката. Първото му отбелязване е през 1917г. В Германия е през 1922г. , а в Австрия през 1926г. И за трите страни, празникът е символ на любов и благодарност към майката.

Япония

Денят на майката в Япония също се празнува през втората неделя на май. За японските майки този ден е въплатен в красиви карамфили, символизиращи нежната сила, която носи майката. Децата поздравяват майките си с „Хаха – но – хи“ и им подаряват цветя. Историята на този ден в Япония датира още от Шова периода, когато този ден е отбелязвал рождения ден на императрица Коджун (майката на император Акихито). Традицията да се празнува денят на майката в модерна Япония започва през 1913г. През втората световна война празникът не се е празнувал и е подновен след края на войната.

Семейни традиции-30+ идеи за създаване на нови

САЩ

Американската традиция за деня на майката датира още от Гражданската война. През 1868г. Анн Джарвис учредява комитет за да създаде „Денят на приятелството на майките“.Тя се надява по този начин да събере отново семействата разделени от войната. Мечтата й е да превърне този ден в ежегодно отбелязване на майката, но през 1905г. Анн умира. Дъщеря й ,Анна Джарвис, продължава нейното дело. След множество кампании на осми май, 1914г. президентът Уилсън подписва указ, официално обявяващ  втората неделя на май за Денят на майката.

Перу

В Перу, както и в много други страни, се празнува през втората неделя на май с цветя, бонбони и подаръци. Уникалното нещо в Пеу е, че хиляди хора се събират на гробищата, за да празнуват живота на майките, които са си отишли.

Франция

Във Франция този ден се нарича Fete des Meres. Празнува се късно през май или в началото на юни, зависи от това кога се пада Петдесетница. Фете дес Мерес става официален празник през 1950г., въпреки че Наполеон за първи път го обявява за празник. Както повечето страни по света, французите празнуват с храна, подаръци и време със семейството.

Етиопия

Денят на майката в Етиопия се празнува с тридневен фестивал, наречен Антрощ, който се провежда в края на есента. Той е не само празник за почитане на майката, но и отбелязване на края на дъждовния сезон. Време е за танци, песни и пируване. Приготвя се традиционно ястие и всеки член на семейството носи различна подправка.

Когато и както и да решите да отпразнувате мама, нека да е весело и изпълнено с обич и признание!

Share