11-words

11 забравени английски коледни думи

Някои традиционни думи, свързани с Коледа, са оцелели в популярна употреба и до днес. Други за съжаление не се преминали теста на времето. Английски коледни думи за деца, храна и поведение по празниците са доста специфични.

Мнозина може би имат бегла представа какво е Yuletide – зимен фестивал, наблюдаван в миналото при германските народи – но какво да кажем за Yulestarn?

Ето, сега ще обясним значенията на тази и други празнични думи, които едва ли ще бъдат изречени над коледната трапезна маса в наши дни.

Думи за украса и обичаи:

BOUN

Означава да украсите нещо с вечно зелени клонки по Коледа.

YULESTARN

Така се нарича забележима, ярка звезда на небето в коледната нощ.

 

BULL WEEK

На остарял йоркширски диалект това е седмицата преди Коледа. Между 1800 и 1810 работниците в заводите за прибори за хранене в Шефилд очевидно са били възнаграждавани с цял печен бик. Условието е било да успеят да завършат всички допълнителни предколедни поръчки навреме за Коледа.

Можем ли да учим език чрез музика?

Думи за коледно поведение:

RAMRACKETTING

Според речника на английските диалекти това са „Коледни подскоци“.

MERRY-NIGHT

Дума от 18 век за парти, което се провежда в кръчма по Коледа.

Думи за коледна храна:

RUMBALL

Вид сладки с ром и шоколад, сервирани в деня преди Коледа, но не и на Коледа.

Rumball Night е старо име на Бъдни вечер от 18 век.

 

BUMMOCK

Стара шотландска дума за голямо количество напитка, приготвяна за Коледа. През 18-ти век bummack или bummock също е и име на забавата, която земевладелците организират за своите арендатори през Коледните празници.

 

CRAWMASSING

Събирането или ровенето в остатъците от коледните ястия се нарича crawmassing. Вероятно се основава на comassing, по-ранна дума, отнасяща се до някой, който проси от свои приятели или съседи, а не от непознати.

Думи за коледни персонажи:

GAWBY- MARKET

Gawby- market е панаир или пазар, който се провежда в първия ден на търговия след Коледа.

Според речника на английските диалекти тези пазари първоначално са били пазари на труда, където безработни прислужници могат да търсят допълнителна работа през празниците. С течение на времето те стават все по- асоциирани с богати туристи и млади двойки, които нямат никакво намерение да купуват нещо или да наемат някого. Вместо те това искат просто да бъдат забелязани навън в новите си коледни тоалети.

 

YULESHARD

Някой, който не е получил нови дрехи по Коледа.

Share