BBS-FB

Защо децата учат езици по-бързо от възрастните?

Общоприето е мнението, че децата учат езици по- бързо от възрастните. Повечето научни изследвания подкрепят това вярване. Все още обаче има много въпроси без отговор. Например, защо децата учат езици по-бързо? Колко по-бързо ги учат? Дали учат по-бързо поради средата, химията на мозъка или комбинация от двете? Възможно ли е възрастните да учат по същия начин, по който правят това децата? Децата учат английски език по-бързо или родния си език по-бързо?

Нека разгледаме някои от факторите, които може би дават отговори на тези въпроси.

Предимствата на околната среда, които децата имат, когато учат езици

Когато учат език, децата имат предимства на околната среда, които повечето възрастни нямат. Малките деца не са официално обучавани на езика, както възрастните и по-големите деца. Те учат, като се потапят в многоезична среда и така пасивно „усвояват“ езика чрез контакт. Когато го учат, това е чрез игри и песни, а не чрез глаголни спрежения и изпити. Всъщност възрастните също учат много по- бързо чрез потапяне в средата, но цената на потапянето е много по-висока за тях, отколкото за децата. Децата практически нямат отговорности в живота, така че имат време и енергия да прекарват часове в среда, която предизвиква техните комуникационни умения. Повечето възрастни не разполагат с този лукс.

Можем ли да учим език чрез музика?

Друг фактор в полза на децата това, че имат по- малко задръжки. Много по- лесно е да научите език, ако ви е удобно да правите грешки и да звучите глупаво, препятствие, което тревожи повечето възрастни. Затова децата учат английски език по-бързо когато е представен чрез игри. Също така стандартът на езиковата компетентност е много по- нисък за децата, отколкото за възрастните. Те не биват оценявани по начина, по който възрастните, така че не получават или дават на себе си толкова отрицателни отзиви, когато правят грешки. Също така те не са тествани така, както би било по- голямо дете, така че натискът върху тях е по- малък. Процесът на обучение е по-игрив и естествен.

Като възрастен, ако се преместите в чужда държава и никой не говори вашия език, бързо ще започнете да научавате местния. Причината е във вашата мотивация да общувате и да се свързвате с други хора. Но малко възрастни с готовност се поставят в тази ситуация. Малките деца често са изложени на език в такава ситуация, но не е необходимо да обмислят достойнствата на своето решение. Те дори не знаят, че учат нов език или как може той да им служи по- късно в живота. Те просто си мислят: „Така мога да говоря с татко.“ или „Така мога да говоря с моя съученик“. Това е чистото желание за комуникация, което стимулира обучението.

Когнитивните предимства, които децата имат, когато учат езици

Предимствата на околната среда може да са важни, но е трудно да се отрече когнитивното предимство, което имат много малките деца, когато учат нови езици. Бебетата и много малките деца образуват невронни връзки с бързи темпове. С развитието на мозъка той става все по- специализиран, затвърждавайки нервните пътища, които редовно се използват. Това е добро нещо, защото прави мозъка по- ефективен, но също така прави ученето на нови неща по- голямо предизвикателство. Ето защо тези, които учат език в много ранна възраст, имат акцента на хора, за които този език е роден. По- късно в живота тези невронни преки пътища, създадени от нашите мозъци за повишаване на ефективността, ни принуждават да се връщаме към звуците или фонемите на познати вече езици.

Защо бебето може да научи два езика едновременно?

Именно поради еластичността на мозъка и бързото образуване на нервни връзки, бебетата и малките деца могат да учат езици с по- бързи темпове. Това понякога се нарича “критичен период”. Теоретично, ако през този период детето не научи нито един език, включително невербални езици, може никога да не може да научи никакъв език. Това е така, защото необходимата невронна основа за учене на езици е трайно повредена. Не можем да знаем дали това е така, защото тестването му би било нечовешко.

Критичният период на езиковото обучение

За нас е трудно да разберем колко важни са тези фактори за бързината на изучаване на езика от детето спрямо скоростта на изучаване на езика за възрастен. Какъвто и да е основният фактор, има толкова много предимства за изучаването на езици като дете, че би било жалко да не се възползвате от тези критични години.

Share