7 ползи от говоренето на повече езици

Физиологичните изследвания показват, че говоренето на два или повече езика е голямо предимство за познавателния процес. Мозъците на двуезичните и многоезичните хора действат по различен начин, особено когато говорят редовно на повече от един език. Ето 7 когнитивни предимства от владеенето на чужди езици според британския вестник “Телеграф” (https://www.telegraph.co.uk/education/2018/03/27/learn-foreign-language-benefits-bilingualism):

1. Подобрява фунционалността на мозъка,

като го предизвиква да разпознава, да открива значения и да общува в различни езикови системи. Това увеличава и способността да решавате и други задачи и проблеми.

Учениците, които изучават чужди езици, получават по-добри резултати на стандартизираните тестове, отколкото техните едноезични връстници, особено в категориите математика, четене и лексика. Курсове по английски за бебета.

2. Изгражда умения за едновременно изпълнение на няколко задачи

Многоезичните хора, особено децата, са опитни в превключването между две системи на говор, писане и структура. Според проучване на държавния университет на Пенсилвания това “жонглиране” ги прави добри в решаването на няколко задачи едновременно.

В едно проучване участниците използват симулатор на шофиране, докато едновременно с това извършват и други, разсейващи дейности. Проучването установява, че хората, които говорят повече от един език, правят по-малко грешки в шофирането.

3. Забавя Алцхаймер и деменция

По тази тема са проведени няколко проучвания и резултатите са показателни. Средната възраст за първите признаци на деменция при възрастни, говорещи един език, е 71,4. За възрастни, които говорят два или повече езика, тази средна възраст е 75,5. Проучванията отчитат фактори като образователно ниво, ниво на доходите, пол и физическо здраве.

4. Подобрява паметта

Преподавателите често сравняват мозъка с мускул, защото той работи по-добре, ако се упражнява. Изучаването на език включва запомняне на правила и думи, което помага за укрепването на този „мускул“ и подобрява общата памет. Изследванията показват, че говорещите няколко езика са по-добри в запомнянето на списъци, поредици, имена и посоки.

5. Изостря възприятията

Проучване от испанския университет в Pompeu Fabra разкрива, че многоезичните хора са по-добри в наблюдаването на обкръжаващата ги среда. Те са по-умели във фокусирането върху полезната информация и отсяването на ненужнaтa, както и в откриването на подвеждаща информация. Не е изненадващо, че Шерлок Холмс и Еркюл Поаро са опитни полиглоти.

6. Подобрява уменията за вземане на решения

Според проучване на университета в Чикаго, двуезичните са склонни да вземат по-рационални решения. Всеки език съдържа нюанси и фини загатвания в своя речник и те могат подсъзнателно да повлияят на преценката. Двуезичните хора са по-уверени в избора си, след като са помислили и на втория език и виждат дали първоначалните им заключения се потвърждават.

7. Подобрява родния език

Изучаването на чужд език насочва вниманието към механиката на езика: граматика, спрежения и структура на изречението. Това ви прави по-наясно с езика и с начините, по които той може да бъде структуриран и манипулиран. Тези умения подобряват ефективността на устната и писмената комуникация и на родния език.

Защо „Хелен Дорон”(Курсове по английски за бебета)? Защото работим с екслузивни програми!

Share